keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

KUOLINPESÄ - PERUKIRJA -JAKOKIRJA

Kuolinpesän osakkaana ja asioiden hoitajana olen saanut oppia paljon uutta. Kun omainen on saatettu hautaan on aika käydä virallisten asiakirjojen kimppuun. Ensin on selvitetty vainajan oma asuinhistoria 15-vuotiaasta eteenpäin. Meillä tiedot haettiin Mikkelin Maakunta-arkistosta, äitimmehän oli luovutetusta Karjalasta kotoisin. Seuraavaksi hankittiin virkatodistukset maininnalla -elää,  siitä erikseen huomautettiin
maistraatissa, kunkin kuolinpesän osakkaan kirkkoherranvirastosta tai väestörekisteristä. Meitä osakkaita on kuusi. Kahdella osakkaalla on edunvalvoja. Edunvalvojat ovat myös kuolinpesän osakkaita, joten heille on hankittava edunvalvojan sijaiset jakokirjaa varten.
Kaikkiin pankkeihin tarvitaan omanlaisensa valtakirjat, kuhunkin erikseen ja perukirjan jäljennös liitteenä. Oikeus pankkiasioiden hoitamiseen on ollut minulla, sillä oikeutuksella olen saanut maksaa pankin tiskillä laskut -3,5€ kappale. Pienimmät laskut maksoin omalta tililtäni ja vasta "könttinä" ne veloitettiin kuolinpesän tililtä. Näin säästettiin pankkimaksuissa.
Perunkirjoitus tehtiin kohta hautajaisten jälkeen ja siitä jäljennös lähti verottajalle. Perunkirjoituksen asiakirjan nimi on perukirja. Sen jälkeen kun kaikki asiakirjat -edunvalvojan sijaisten hyväksyminen- on maistraatissa hyväksytty-toimi kestää n neljä viikkoa- voidaan ryhtyä jakamaan pankkitilien saldoja ja myymään osakkeita. Tänä aikana -helmikuu-huhtikuu-on esim Elisan osakkeiden arvo pudonnut kuin lehmän häntä. Jo äidin eläessä oli puhetta niiden myymisestä, mutta sitä ei ehditty tehdä.
Jakamisesta tehdään jakokirja omine valtakirjoineen ja se taas hyväksytetään -luulisin- maistraatissa edunvalvottavien takia.
Ja taas aikaa kulunee tuo neljä viikkoa. En ole joutunut aiemmin seuraamaan perinnönjakoa, isäni jälkeen en sitä muista, joten hämmästelen tätä aikataulua. Vaikka kuolinpesän selvittäminen on ollut aivan yksinkertainen, aikaa lopulliseen päätökseen meilläkin menee lähes puoli vuotta.
Joku sanoi, että ota asianajaja hoitamaan koko paperisota, mutta ei se asianajajakaan nopeammin näistä virallista kiemuroista selviä.

2 kommenttia:

  1. Kiitokset tästä. Itse en esimerkiksi tiennyt, kauanko nuo käsittelyajat yleensä on. Meidän pitäisi tuo perunkirjoitus selvittää. Paljon on muistettavia asioita tässä tilanteessa. https://www.tapiomakela.fi/perintooikeus

    VastaaPoista
  2. Näissä onkin selvitettävää. Minun ystäväni myös koki menetyksen lähiaikoina. Paljon heidän täytyy nyt käydä läpi paperitöitä ja myös selvittää kuolinpesän tyhjennys. Raskasta aikaa, muutenkin surutyötä on tehtävänä. Ehkä se käytännön järjestely hieman vie ajatuksia muualle.

    VastaaPoista